Com a tots els països amb una forta tradició cristiana, a França el Nadal és una de les celebracions més esperades de l?any.
Com és tradició, durant el Nadal les famílies es reuneixen i el menjar i la beguda es converteixen en gran protagonistes. La gastronomia francesa. Entre els ingredients més habituals, en un sopar de Nadal a França, no hi poden faltar el foie gras, el paté, les ostres, el salmó, l’oca, el capó, el gall dindi amb castanyes o la bûche de Noël.
A continuació farem un repàs als ingredients més venuts a França durant aquestes dates tan especials. Vegem quins són els plats favorits que es mengen a França durant el Nadal.
Entrants y Primers plats de Nadal
Les ostres i el marisc

França representa la major part de la producció europea d’ostres (al voltant del 90%). Es mengen soles, o amb unes gotes de llimona o una mica de xalota. No és cap sorpresa que als francesos els encanten les ostres i es mengen per a qualsevol ocasió, i el Nadal és una de les celebracions perfectes per degustar-les.
La major part d’ostres de França procedeixen de la costa de Bordeus i de la Bretanya. Afortunadament, el desembre i el gener contenen la lletra “R” i, tal com va deixar plasmat el rei francès Lluís VIX, cal evitar el consum d’ostres durant els mesos que no contenen la lletra “R”. Tradició que també s’ha expandit a Espanya i altres llocs.
Així mateix, a les ostres, la solen acompanyar altres mariscs com les vieires (Saint Jacques) a la planxa o marinades amb llimona o xampany, un bon caviar, les tallarines, els musclos, els escamarlans i els llamàntols.
Foie gras, patés
El foie gras és una especialitat culinària elaborada a partir de fetge fresc procedent de la cria d’oques i ànecs. França és el major productor i consumidor de foie gras.
Moltes vegades, la gent sol confondre entre semblances raonables com el foie gras, la terrina o el paté. Cadascú té la seva particularitat i solen veure’s entre les taules decorades de Nadal a França. Per això, hem escrit un article dedicat a les seves diferències que us recomanem llegir.
Cargols a la Bourguignon

Els cargols són uns habituals a la casa nadalenca a França. Es cuinen amb all i julivert i observareu que la closca és molt més gran que a Espanya i vénen completament nets. En aquest article trobareu més detalls de com preparar cargols a la Bourguignon.
Salmó fumat
El salmó fumat és un plat molt típic als entrants nadalencs francesos. Es menja habitualment amb un rajolí de llimona, una torrada i també una mica de mantega.
La taula de formatges francesos
Els formatges poden aparèixer a una taula francesa en qualsevol moment. I més durant la celebració del Nadal. El formatge pot ser un primer plat, acompanyar un principal o serveix-se com a postres.
La varietat de formatges a França és apassionant. Us aconsellem llegir-vos aquest article dedicat als formatges més venuts a França perquè us feu una idea del rànquing de formatges més famosos del país.
Els plats principals a França per Nadal

Entre els plats principals durant el Nadal a França destaquen les carns i entre elles especialment les aus
El capó de Nadal
El capó és el rei dels pollastres. Es tracta d’un gall castrat i criat durant una mica menys de mig any. El capó es pot cuinar amb castanyes, amb fruits secs o farcit de foie gras micuit. Una autèntica delícia.
Gall dindi amb castanyes
El gall dindi és un altre habitual de les taules franceses durant el Nadal. Se sol preparar amb castanyes, també amb pomes, panses o prunes.
Així mateix, segons la regió de França podem trobar altres receptes nadalenques com l’oca farcida amb poma o l’oca rostit a la taronja.
Tot i que els clàssics gastronòmics de França ja tenen el seu propi espai durant la resta de l’any, especialment els hivernals, també es deixen veure entre les cuines franceses per Nadal. Alguns exemples són el bou a la borgonya, el coq a vin (pollastre al vi) o el gratin dauphinois.
Els postres nadalencs a França
Bûche de Noël: El tronc de Nadal
La Bûche de Noêl és unes deliciós postres els orígens de les quals es remunten a l’Edat Mitjana i que es va estendre per tota Europa. La idea és cremar un tronc molt gran durant la nit de Nadal per expulsar els mals esperits. Es tracta d´un pastís de xocolata amb crema de mantega, una delícia per als petits i no tan petits.
Altres postres clàssiques del menjar nadalenc francès són les marrons glacés (castanyes confitades) o els macarons.
A Provença segueix existint el curiós ritual de les 13 postres. Cadascun simbolitza els 12 apòstols i Jesús. Entre els 13 elegits trobem la pompe à l’huile (pa amb oli d’oliva amb una ratlladura de cítrics), diverses opcions de deliciosa rebosteria i fruita seca com panses o ametlles.
Amb que ho reguem tot plegat?

A França tenim una gran varietat de vins negres, rosats, blancs i una excel·lent selecció de xampany. Sens dubte, sempre acompanyen els plats principals i s’alternen segons entrants, plats principals i postres.
No obstant això, al nord i, especialment, a llocs fronterers amb Bèlgica i els Països Baixos, la cervesa sol presidir la taula.
Per als petits o per a aquells que no beuen acohol, el xarop amb totes les seves varietats no sol faltar sobre la taula de Nadal de les famílies franceses.