França és una de les primeres destinacions mundials a nivell turístic gràcies al seu patrimoni i variada naturalesa. Així mateix, la gastronomia francesa és un dels grans al·licients per visitar el país. Reconeguda a nivell mundial, la unió de l’art amb el menjar molt probablement es va iniciar a França i els seus plats més tradicionals s’han convertit en una de les bases fonamentals on s’assenten les innovacions culinàries d’avui en dia a nivell mundial.
Una de les coses que més admiro de viatjar i menjar a França és que la cura i la qualitat s’aprecien fins i tot als restaurants més modestos. Amb fórmules (el menú habitual que trobareu per França) entre 10 o 12 euros podem trobar plats molt decents i saludables.
A continuació us mostrarem 10 dels plats més famosos a França. De ben segur que ens falten altres plats tradicionals que us encantaran. Esperem els vostres comentaris per completar aquesta deliciosa llista. Comencem amb el nostre viatge gastronòmic per França de la mà dels nostres plats preferits. L’ordre d’aparició és aleatori i no segueix cap rànquing.
1. Les escargots persillés (Cargols amb julivert)
El trobareu a molts restaurants francesos i aixecarà les celles a la majoria de no europeus. Al contrari que a Espanya, els cargols persillés (o cargols a la Bourguignon) a França se serveixen sota un enorme cargol i dipositats en un plat específic amb forats per dipositar cadascun.
Els cargols se solen coure amb mantega, julivert, all i xalot. Sens dubte, ens trobem amb un plat que sempre porta controvèrsia: o l’estimes o ho odies.
El seu origen procedeix de la regió de Borgonya i ho recomanem menjar amb un vi blanc sec, per exemple un Bourgogne Aligoté.
2. Soupe de Poisson (Sopa de Peix)
Hi ha moltes variants de la sopa de peix a França, des de la bouillabaisse, la sopa de peix típica de Marsella fins a la chaudrée, un clàssic de la costa Atlàntica.
L’origen d’aquests plats sol ser de pescadors i s’ha anat perfeccionant a casa ja sigui colant i usant des de l’espina fins al cap del peix, afegint la famosa rouille que trobaràs a Douce France (maionesa a l’all amb safrà) o tocs de vi blanc per millorar el sabor.
3. Le pot-au-feu (la carn d’olla francesa)
El Pot-au-feu és l’especialitat francesa ideal per menjar a l’hivern. Es tracta d’un plat que no requereix massa esforç, però per a que surti bé és important proveir-se de productes de qualitat.
Per preparar el pot-au-feu necessitarem carn de bou o vedella, verdudes típiques d’hivern com ara la pastanaga, els porros o el nap i un bouquet d’herbes que contingui una bona barreja de farigola, llorer i julivert. Ho posem tot en una cassola gran, l’omplim d’aigua i esperem que cuini a foc lent. Fàcil i capaç d’aixecar un hipotèrmic a mig hivern.
4. Quiche lorraine
La quiche és una dels plats francesos més famosos que han donat la regió de la Lorena (Lorraine en francès).
L’origen de la quiche lorraine procedeix del camp i es cuina amb productes frescos que ens ofereix la regió: ous, crema, formatge i cansalada fumada que s’escampa sobre una base de massa trencada. Per acompanyar, és habitual tenir de banda un bon plat d’amanida verda o amb enveges.
5. Les galettes bretonnes
Les galettes bretones són un plat tradicional de la Bretanya que podem cuinar fàcilment a casa. Només necessitem tres ingredients per elaborar les galletes: farina de blat sarraí, aigua i sal.
Això sí, haurem de tenir una mica de paciència ja que és convenient deixar reposar la massa a la nevera almenys un dia sencer abans de cuinar les galetes.
Un cop les tens fetes ja les pots condimentar amb el que et vingui de gust: bacó, formatge, ou, pernil dolç, etc.
6. Coq a Vin (pollastre al vi)
El coq au vin (pollastre al vi) és un altre dels plats més famosos de la gastronomia francesa. El seu ingredient principal són talls de gall marinat amb espècies i estofat al vi negre.
Generalment se’l vesteix amb trossos de cansalada, xampinyons i vegetals com pastanagues, chalots o ceba.
7. L’aligot (puré de patates amb formatge a la francesa)
L’aligot procedeix de la regió d’Aubrac i consisteix en un puré de patates acompanyat de llet i nata fresca al que afegim prengui fresc (un formatge típic sense pasteuritzar d’Aubrac).
L´origen d´aquest plat ens apropa als inicis del pelegrinatge al Camí de Santiago. Quan els caminants passaven per Aubrac se’ls oferia aquest reconfortant plat per poder continuar amb totes les energies renovades.
8. Cassoulette
Si visites Carcassona, Tolosa o alguna de les destinacions franceses del sud, veuràs que el cassoulette és un dels plats principals del menú turístic. Encara que sigui estiu i faci una calor de morir-se, el cassoulette sempre és el rei de la taula el sud de França.
Aquest plat està fet a base de mongetes blanques, cansalada i habitualment carn d’ànec. Sens dubte, és el plat més reconegut de la cuina occitana.
9. Le gratin dauphinois (gratinat delfinès)
Probablement el plat gratin dauphinois sigui l’especialitat francesa més famosa entre els plats de muntanya. Aquesta delícia consisteix en patates, llet, nata fresca i de vegades s’hi afegeix cibulet o similar.
És un plat molt senzill de preparar i és molt habitual trobar-lo a la zona dels Alps per superar el fred hivern a les muntanyes. Capaç de ressuscitar un mort.
10. Le bœuf bourguignon (bou a la borgonya)
El bou a la borgonya és un dels plats per excel·lència de la cuina francesa. Ens trobem davant d’un plat el principal secret del qual és el foc lent, el foc lent i, per descomptat, el vi de Borgonya. Cuinem el bou al costat amb el vi i verdures de temporada que habitualment es tradueix en bolets, patates, pastanagues i xalots. El secret és la qualitat dels ingredients i la paciència de cuinar a foc lent durant hores.
L’ideal per tastar bé aquests plats és acostar-se a un bon restaurant a França o cuinar-los a consciència amb bons productes a casa. Si no disposes de temps, a la nostra botiga Douce France trobaràs diversos plats casolans preparats de gran qualitat.
Entre ells tenim cassoulette, sopes de peix, bou bourguignon, coq a vin i d’altres que no apareixen a la llista com la salsitxa de Tolosa, la choucroute, llenties o ratatuille.