La presentació a la cuina es un aspecte fonamental a la gastronomia francesa. Petits detalls com ara la preparació d’un plat de cargols a la Bourguignon ja ens dona un bon exemple i marca clares diferències amb altres països mediterranis on el cargol és també un habitual als plats tradicionals.
Si bé tant a Catalunya com a d’altres parts d’Espanya trobem cassoles o llaunes de ferro ben plenes de cargols de proporcions més aviat petites, a França es habitual trobar-se amb un plat rodó amb 12 forats on introduïm els cargols, un per un.
Al contrari del que trobem a la cuina catalana o aragonesa, el cargol a França ja ve net i no es necessari eliminar els intestins abans de menjar-los.
Quin es l’origen dels cargols a la taula
Potser molt es sorprenen però el consum de cargols com a producte alimentari ja es remunta a l’època recol.lectora de la nostra Prehistòria. Des de llavors, aquest animal ens ha acompanyat a la cuina francesa i actualment s’estima que es consumeixen unes 30 mil tones de cargols a l’any només a França. Sens dubte, tot un negoci gastronòmic.
L’origen de la recepta dels cargols a la Bourguignon procedeix de la regió de la Borbonya i els veureu amb força freqüència en menjars familiars i fins i tot durant els dies de Nadal. E
Com es preparen els cargols a la Bourguignon

La recepta habitual presenta mantega, chalots (cebes petites), una mica de julivert i all.
Primer de tot posem els cargols a coure si ja no ho estan i precalentem el forn a uns 220 graus de temperatura. mentre el forn es calenta, tallarem una chalot a trossets molt fins, rentarem i tallarem de la mateixa manera el julivert i també un gra d’all.
Afegirem a la barreja uns 100 grams de mantega i ho barrejarem bé. Ja tens davant teu, una de les bases fonamentals de la gastronomia francesa.
Una vegada hem acabat de coure els cargols, els deixem a un cantó o a la nevera pera tal que es refredin. Els traiem de la seva closca i els guardem en un plat. Seguidament, amb una cullera procedim a afegir la barreja de mantega amb julivert, chalot i all que hem fet al interior de cada una de les closques de cargol.
Després, col·loquem cada cargol a la seva caseta i novament col·loquem la barreja de mantega per tancar cada closca.
Una vegada hem acabat de col·locar novament els cargols a la seva closca i afegir tota la salsa procedim a posar els cargols al forn durant uns 10 minuts.